Veelgestelde vragen
SOLK staat voor: Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten.
We spreken hiervan als er voor de lichamelijke klachten geen aandoening wordt gevonden die de klachten kan verklaren. De klachten duren bovendien langer dan een paar weken.
Bij sommige patiënten met lichamelijke klachten wordt er wél een somatische (lichamelijke) aandoening gevonden, maar zijn de klachten ernstiger of langduriger dan op grond van de aandoening te verwachten is. Ook dan spreken we van SOLK.
We spreken van chronische pijn wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan. De pijn duurt langer of is zwaarder dan verwacht.
Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam. Het geeft aan dat er iets niet in orde is en dat daar iets aan gedaan moet worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld bij een beschadiging van de huid of een ontsteking. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over.
Wanneer de pijn niet over gaat en er geen verband meer is met het oorspronkelijk letsel, spreken we over chronische pijn. Vaak zijn er meerdere redenen waarom de pijn blijft. Pijn heeft invloed op uw conditie, stemming, denken en doen, uw sociale contacten en activiteiten, maar omgekeerd hebben uw conditie, stemming, denken en doen óók invloed op uw pijn.
Iedere situatie is anders. Belangrijk is om inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.
Bekijk hier een filmpje over chronische pijn
Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Door stress brengt u uw lichaam in staat van paraatheid. Dit is handig bij bijvoorbeeld het maken van een examen, een sollicitatiegesprek of een optreden. Er is een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Stress zorgt ervoor dat u extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken. Zodra de spannende gebeurtenis voorbij is, neemt de spanning weer af.
Tijdens stress komt het hormoon adrenaline vrij, ook wel vlucht- of vechthormoon genoemd. Met als gevolg:
- De bloeddruk gaat omhoog.
- De hartslag stijgt.
- Er stroomt zuurstofrijk bloed naar uw spieren, hart en hersenen.
- Er wordt extra brandstof geleverd voor de spieren.
- De spieren spannen zich.
- De longblaasjes verwijden zich en de ademhaling wordt sneller.
- Het bloed trekt weg uit het gezicht.
- De spijsvertering komt op een laag pitje te staan.
- De keel knijpt samen, de handen worden koud, het zweet breekt uit.
In een fractie van een seconde is het lichaam klaar voor actie.
Wanneer de stress te lang duurt of te hevig is, is er meer tijd nodig om te herstellen. Dit geldt ook voor meerdere momenten van stress achter elkaar, er is dan te weinig tijd om tussendoor te herstellen. We spreken dan van ongezonde stress. Te lang aanhoudende stress put het lichaam uit. Het wordt vatbaarder voor ziektes en infecties, doordat de weerstand afneemt. Het voortdurend aanspannen van spieren kan leiden tot pijnklachten, zoals hoofdpijn en rugpijn. De klachten kunnen ook leiden tot veranderd gedrag dat weer voor nieuwe problemen kan zorgen. Signalen van ongezonde stress kunnen zijn:
- Versnelde hartslag en ademhaling.
- Vermoeidheid en gebrek aan energie.
- Veel of juist weinig eetlust.
- Hoofdpijn.
- Spierpijn.
- Zweten.
- Slaapstoornissen.
- Hoge bloeddruk.
- Duizeligheid.
Belangrijk is het om de signalen van ongezonde stress bij uzelf te herkennen, waardoor u de stressor (veroorzaker van de stress) actief aan kunt pakken of kunt leren de stress te verminderen door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen of mindfulness.
Bekijk hier een filmpje over stress.
Een psycholoog is een persoon die zich gespecialiseerd heeft in de gedragingen, gevoelens, gedachten en de algehele geestelijke gezondheid van de mens. De psyche staat centraal.
De psychosomatisch fysiotherapeut werkt daarentegen lichaamsgericht, het lichaam staat centraal, maar de psyche wordt hier wel in meegenomen.
Psychosomatische klachten kunnen ook bij kinderen voorkomen. Deze kunnen zich onder andere uiten in: buikpijn, hoofdpijn, hyperventilatie, vermoeidheid, niet lekker in de vel zitten, tegenvallende schoolprestaties, druk of juist heel rustig zijn, slecht slapen of moeite met concentreren.
Voor deze klachten kunnen kinderen bij de psychosomatisch fysiotherapeut terecht, welke zich middels aanvullende cursussen gespecialiseerd heeft in de behandeling van kinderen met SOLK, chronische pijn en onbegrepen lichamelijke klachten.